Handige adviezen en producten

Ook de LHV-experts zijn met verscheidene sprekers vertegenwoordigd in het programma van de LHV Huisartsendag 2021. In sessies over de financiering van de huisartsenzorg, over de regels omtrent het delen van medische gegevens en over declareren gaven zij de nodige tips en tricks mee aan de deelnemers.

Heeft u deze onderwerpen gemist? Dan vindt u de belangrijkste adviezen uit deze sessies hier nog eens op een rijtje. 

Medische gegevens: met wie mag u ze delen? 
De reikwijdte van het medisch beroepsgeheim is breed: alles wat u als huisarts in de uitoefening van uw beroep over de patiënt te weten bent gekomen, valt eronder. Dat kunnen ook niet-medische zaken zijn, zoals de gezinssituatie of privéomstandigheden. Zelfs het feit dat een patiënt een afspraak heeft met een hulpverlener valt onder het beroepsgeheim.

Dat betekent niet dat u nooit informatie over een patiënt mag delen. In de volgende situaties mag dat wel: 

  • Als er toestemming is van de patiënt om de gegevens te delen.
  • Als er een wettelijke plicht is om gegevens te delen, denk bijvoorbeeld aan de meldingsprocedure euthanasie of als een patiënt een meldingsplichtige infectieziekte blijkt te hebben.
  • Als u gegevens deelt met een zorgverlener die rechtstreeks bij de behandeling betrokken is.
  • Bij een conflict van plichten, zoals wanneer een patiënt aankondigt iemand anders iets aan te gaan doen. 
  • Bij een ander zwaarwegend belang.

Op de LHV-website vindt u meer uitleg over deze situaties en wanneer en hoe u dan gegevens mag uitwisselen. 
Tijdens de sessie werd een aantal lastige casussen besproken waarin het telkens de vraag was in hoeverre een huisarts informatie mocht delen. Op de KNMG-website vindt u veel van dit soort praktijkdilemma’s terug en een uitleg over hoe daarmee om te gaan.  

De belangrijkste spelregels over declareren
Voor iedereen die in de huisartsenpraktijk betrokken is bij het declareren van zorg is het belangrijk om te weten wat daarbij de spelregels zijn. Waarom? Omdat u niet het risico wilt lopen dat u onderdeclareert en daardoor niet betaald krijgt voor het werk dat u heeft gedaan. En als u per ongeluk overdeclareert, kunt u problemen krijgen met extra administratieve lasten, controles en nog meer. Beide situaties wilt u dus voorkomen. 

De LHV kan u op verschillende manieren helpen bij het declareren. De belangrijkste tip is: gebruik de LHV Declareerwijzer. Exclusief voor leden van de LHV met handige praktijkvoorbeelden, tips en overzichtelijke keuzeschema’s om declareren eenvoudiger te maken. 
Ook kunt u de workshop “Alles over declareren” van de LHV Academie volgen. Geaccrediteerd voor huisartsen én doktersassistenten. 
Daarnaast kunt u altijd bij de LHV terecht met uw vragen en voor persoonlijk advies. Neem contact op via 085 – 04 80 000 of lhv@lhv.nl

De financiering van de huisartsenzorg
In de workshop ‘Bekostiging van de huisartsenzorg vandaag en morgen’ legden LHV-experts Ad Vermaas en Marjolein van Harten uit hoe de huisartsenzorg nu gefinancierd wordt en gingen ze in gesprek met de deelnemers over hun ideeën over hoe dat in de toekomst anders zou moeten. 

Wilt u wat meer lezen over hoe die financiering nu in elkaar zit? Op de LHV-website leest u alles over het “3 segmenten-model”, de rol van de zorgverzekeraars, de tarieven en meer. 

Alle adviezen en uitleg op een rij
Het totaaloverzicht van wat de LHV u te bieden heeft aan dienstverlening, handleidingen en andere publicaties vindt u op www.lhv.nl/producten

Voeg toe aan selectie