Talkshow: Meer tijd voor de patiënt: hoe doe ik dat?

‘Ik kan nu veel relaxter werken’

Meer tijd voor de patiënt: hoe doe je dat? Huisartsen Leila Hopman-Benkaddour, Ronald Roothans en Roel Smeijsters vertellen hoe lean werken, de specialistisch verpleegkundige en het 15-minutenconsult hen helpt. "Ik kan nu een ontspannen en fijne dokter zijn."

Dat huisartsen op ideeën zitten te wachten om meer tijd vrij te maken voor de patiënt, blijkt wel uit de reactie op de eerste stelling die gespreksleider Lisa Peters aan de kijkers thuis voorlegt. 92 procent zegt dat hij of zij meer tijd nodig heeft om het goede gesprek met de patiënt te kunnen voeren.

Het 15-minutenconsult
"Gewoon doen", luidt het advies van Roel Smeijsters, huisarts in Munstergeleen. Sinds een paar jaar houdt hij alleen nog maar 15-minutenconsulten. "Ik vind het een fijne verandering om niet iedere keer dat gestreste gevoel te hebben. Dit leidt echt tot een happier professional."

Om dat voor elkaar te krijgen huurt hij meer waarneming en ondersteuning in. Eerst betaalde Smeijsters de langere consulten uit eigen zak, nu doet zijn praktijk mee aan een pilot van zorgverzekeraar CZ. "Qua inkomsten merk ik er nu dus niets van, maar ook als de pilot straks is afgelopen, ga ik hiermee door. Ik kan nu op een veel relaxtere manier werken."

De verpleegkundig specialist
Ronald Roothans, huisarts in Breda heeft een verpleegkundig specialist in dienst en zou absoluut niet meer zonder willen. "Ik kan meer tijd voor de patiënt vrijmaken doordat zij mij werk uit handen neemt. Daardoor kan ik een ontspannen en fijne dokter zijn. Ik lever goede zorg en de patiënt is er enorm mee gebaat."

De verpleegkundig specialist doet consulten met eenvoudigere problematiek. "Ik doe de acute buikklachten en heftige problematiek, zij doet bijvoorbeeld kno en longen. Ik ben in de buurt als ze me nodig heeft. En als een patiënt erop staat om mij zelf te zien, doen we dat. Daar maak ik geen strijd van."

Lean werken
Leila Hopman-Benkaddour is huisarts in Nijmegen. "Om tijd te besparen zijn wij lean gaan werken. We hebben daarvoor de hele organisatie doorgelicht. Als ik nu tijdens een consult iets nodig heb, grijp ik bijvoorbeeld niet meer mis. Dat scheelt je al snel een halve minuut, en dat is tijdens een consult best veel."

Lean werken zorgde ervoor dat haar praktijk ook tijdens corona goed bleef draaien. "We zijn toen begonnen met 15-minuten consulten, e-consulten en deden veel meer telefonische consulten. We merken dat we er in inkomsten niet op achteruit zijn gegaan. Ik geloof er dus zeker in dat je ook zonder extra financiële steun meer tijd kunt vrijmaken voor de patiënt."

Meer gedoe
Met de stelling ‘Meer personeel levert mij extra gedoe op’ zijn de drie het roerend oneens — evenals de helft van de kijkers. Smeijsters: "Je hebt het dan over opgeleide mensen, die een heleboel weten. Het is een vooroordeel om te denken dat je die mensen continu opdrachten moet geven. Als je dat een klein beetje durft los te laten, zie je dat mensen enorm kunnen groeien in hun rol."

Zoek de balans tussen wat je wil en wat kan, investeer in je collega’s.

"Het gaat inderdaad om het geven van vertrouwen", zegt Roothans. "Ik heb een solopraktijk, maar voel me onderdeel van een team van enthousiaste professionals. Ik heb niet het gevoel dat ik daar veel tijd aan kwijt ben." En Hopman: "Assistenten kunnen vaak veel meer dan ze zelf denken. Als je in ze investeert en vertrouwen geeft, dan betaalt zich dat op de lange termijn uit."  

Gespreksleider Peters vraagt tot slot of de drie nog een tip hebben voor de mensen thuis. "Neem de tijd om elke dag te lunchen met de mensen uit je team", adviseert Smeijsters. "Dan laad je je batterij weer op." Hopman-Benkaddour: "Zoek de balans tussen wat je wil en wat kan, investeer in je collega’s. Oplossingen zitten vaak in kleine dingen." Roothans’ tip is kort maar krachtig. "Stuur op cultuur. Want die cultuur bepaalt waar je samen op uitkomt."

Meer inspiratie opdoen? Op www.meertijdvoordepatient.nl vind je naast de verhalen van Hopman-Benkaddour, Roothans en Smeijsters nog veel meer mooie voorbeelden van huisartsen die erin slagen meer tijd voor de patiënt te maken.

Voeg toe aan selectie