Maak ook uw huisartsenpraktijk duurzaam

Goed voor de aarde, goed voor je lichaam

Hoe zorg je voor een duurzame huisartsenpraktijk? Waarnemend huisarts Lidwien Boons en ondernemer Manon van Leeuwen weten wel raad met de groene praktijk van de toekomst.

“Wij hebben maar één aarde, maar met z’n allen eten we er drie op”, zegt Manon van Leeuwen, ondernemer en werkzaam bij huisartsenorganisaties. De afgelopen jaren legde zij zich toe op de “vergroening van haar leefomgeving”, na het zien van de documentaire Before the Flood (2016). Dat kwam niet enkel door Leonardo DiCaprio, maar vooral door de verontrustende boodschap die in deze documentaire werd verkondigd. “Ik besloot niet alleen tot mijn vijftigste geen nieuwe kleding meer te kopen”, zegt ze, “maar ik legde me ook toe op een Green Deal voor huisartsen, mijn vakgebied.”

Verspilling kun je ook voorkomen door medicijnresten in het afvalwater te verminderen.

Medicijnresten in het riool
Want dat de huisartsenpraktijk wel wat duurzamer kan, benadrukt ook waarnemend huisarts Lidwien Boons. Volgens Boons kan dat al met simpele aanpassingen: door eens op de fiets te stappen voor je visites of vegetarisch te lunchen in de praktijk. “Verspilling kun je ook voorkomen door medicijnresten in het afvalwater te verminderen”, zegt ze. “Een groot deel verdwijnt direct in het riool, op verschillende niveaus bereikt dat toxische niveaus.” Volgens haar helpt het om minder medicatie in één keer voor te schrijven en te letten op zaken zoals houdbaarheid.
 
Wat ook helpt: kijken bij welke farmaceut je de medicijnen inkoopt. Want de CO2-uitstoot van de medicijnindustrie is enorm groot, en dan ook zeker de verborgen impact, zoals de productie. “Je kunt farmaceutische bedrijven met elkaar vergelijken op uitstoot, soms scheelt dat al een factor vijf. Samen met de apotheek zou je kritisch kunnen kijken naar de inkoop. Waar valt verbetering te behalen?”

Vanuit de deelnemers thuis wordt ingebracht dat dan ook de zorgverzekeraars moeten worden betrokken. Zij hebben met hun preferentiebeleid grote invloed op de keuze voor specifieke farmaceuten. Kunnen we hen verzoeken daarin ook een milieubewust beleid te voeren?

Elke actie is niet alleen goed voor de aarde, maar uiteindelijk ook voor je lichaam.

Bedrijfskleding van organisch katoen
Het gaat juist om díe bewustwording binnen de huisartspraktijk. En met kleine aanpassingen zoals elektrisch rijden of het aanschaffen van bedrijfskleding van organisch katoen, werk je al aan zo’n duurzame toekomst. Maar ook door de praktijk beter te isoleren of laptops te hergebruiken en niet direct een nieuw exemplaar aan te schaffen.

“Milieuvervuiling is een ernstig probleem, ook wat betreft onze gezondheid”, zegt Boons. “Een grote oorzaak van vroegtijdig overlijden zijn de niet-overdraagbare aandoeningen, ontstaan door omgevingsfactoren: luchtvervuiling, allergie, maar ook problemen als gedwongen migratie.” Als dokter heb je een enorme impact om de wereld ten goede te veranderen, concludeert Boons. Elke actie is niet alleen goed voor de aarde, maar uiteindelijk ook voor je lichaam.
De tijd was te kort om op alle aspecten in te gaan waar je in de huisartsenpraktijk mee aan de slag kunt gaan om duurzamer te werken. Maar het zaadje is bij veel huisartsen wel geplant, zo bleek uit de reacties. Zoals één deelnemer via de app aan de sprekers liet weten: “Mijn fatalisme is omgezet in zin om te gaan duurzamen!”

Voeg toe aan selectie