De aanloop naar uw ideale praktijk

Goed voorbereid aan de praktijkstart

Voor een virtuele groep deelnemers vertellen David Renkema, Yuri Fisscher en Robbert Polet over de do’s en dont’s bij het starten van een eigen huisartsenpraktijk.

Huisarts Yuri Fisscher trapt het verhaal af met zijn eigen ervaringen en wat hij op basis daarvan de kijkers thuis adviseert. Zijn advies: het begint bij weten wat je wilt. Wat voor huisarts wil je zijn, wat voor praktijk en wat voor locatie passen bij jou en – als je samen wilt werken – met wat voor collega wil je die praktijk gaan voeren? Zo heeft hij zelf ook zijn weg gevonden, via verschillende opleidingspraktijken en waarneemplekken om zijn beeld te vormen en uiteindelijk de start van een eigen praktijk in Mook, bij Nijmegen.

Het begint bij weten wat je wilt.

Goede voorbereiding en begeleiding
Het verhaal van Fisscher staat niet op zichzelf. Veel huisartsen starten hun weg naar het praktijkhouderschap met een brede oriëntatie, zo vertelt LHV-jurist David Renkema, die door de jaren heen veel aankomend praktijkhouders adviseert. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Zijn tip: zorg dat je goede begeleiding hebt vanaf het moment dat je de eerste stappen naar een eigen praktijk zet. Doe veel onderzoek vooraf, zowel naar de praktijk die je op het oog hebt als naar de zorgomgeving. Belangrijk om je te realiseren: je hebt bij de overname van een bestaande praktijk best veel keuze over wat je wel en niet wilt overnemen, zoals de inventaris. Maar personeel is daar een belangrijke uitzondering op. Het personeel dat in dienst is, gaat bij overname van de praktijk automatisch mee over naar de nieuwe eigenaar.

Maak je verwachtingen duidelijk
Een valkuil waar Renkema aankomend praktijkhouders voor wil waarschuwen is: uitgaan van goede intenties, zonder iets vast te leggen. “Ik krijg regelmatig te maken met situaties waarbij er sprake is van teleurgestelde verwachtingen. Die kennen allemaal een beetje hetzelfde stramien: je gaat een tijdje waarnemen bij een praktijk om te kijken hoe de praktijk bevalt. ‘Een tijdje’ wordt al snel een langere tijd en ondertussen wordt verder niet heel concreet gesproken over een overname. Dan na één of twee jaren blijkt er toch een kink ik de kabel te zijn.” De praktijkhouder blijkt langer te willen doorgaan dan verwacht, een van de andere praktijkhouders is het er niet mee eens of er wordt opeens fors goodwill gevraagd. De omgekeerde situatie komt trouwens ook voor: een beoogd opvolger die toch opeens een deurtje verder gaat kijken, bijvoorbeeld.
Dat is niet alleen vervelend, maar juridisch gezien ook nog eens lastig als je niets hebt vastgelegd, want je hebt dan geen recht om iets te claimen.
Zijn tip is daarom: sluit een intentieovereenkomst af. Daarin spreek je af dat je eerst een tijdje met elkaar samenwerkt om te kijken of er een klik is met de praktijk en de maten. Je spreekt ook een termijn af voor hoe lang die ‘snuffelperiode’ mag duren en maakt afspraken over de onderhandelingsperiode daarna.

Drie belangrijke tips
Samenvattend geven de heren als belangrijkste do’s mee:

  1. Weet wat je wilt, zoek een praktijk (en collega, als je het samen doet) die aansluit op jouw visie.
  2. Stem verwachtingen af als je een overname overweegt, en denk daarbij ook aan de mogelijkheid van een intentieverklaring. De LHV heeft diverse modellen die je daarvoor kunt gebruiken.
  3. Vraag tijdig een AGB-code voor de praktijk aan. Zo zorg je dat je vanaf de eerste dag in je praktijk kunt declareren bij de zorgverzekeraar.

Over al deze onderwerpen kan de LHV huisartsen hulp bieden. Met nascholing, bouwadvies, handboek Een eigen praktijk, en nog veel meer. Dat is handig, vertelt waarnemend huisarts Jeroen Boetje na afloop. “Het is best zware kost, voornamelijk om het juridische aspect, alle stappen die je moet ondernemen. Wat ze tijdens deze sessie goed hebben aangestipt is de mogelijkheid tot laagdrempelig overleg. Bijvoorbeeld dat je bij de LHV terecht kunt voor bouwadvies of juridische vragen.”

De deelnemers zien een praktijkstart wel zitten, zo blijkt aan het einde. 13 procent lijkt het nog wel lastig, maar 36 procent denkt dat het leerzaam is en maar liefst 51 procent lijkt het rondweg leuk om een eigen praktijk te starten.

Voeg toe aan selectie